„Viin, vein ja vesi” on kõvakaaneline raamat. Raamatu seisukord: uus.
Hind: 29.95
Autor: Inna Põltsam-Jürjo.
Toimetanud Ivika Arumäe. Keeletoimetaja: Piret Ruustal. Kujundanud Kaspar Ehlvest.
Alkohoolsed joogid kuulusid kesk- ja varauusajal lahutamatult seltskondlike koosviibimiste juurde. See andis tõuke nii eriliste joogikohtade kui ka joomakommete ja -tavade kujunemiseks. Seltskondlikud joodud võisid kergesti viia alkoholiga liialdamiseni.
Kuidas saada punasest veinist valget ja millega tohterdada joogikõlblikuks riknenud vein? Missuguste vürtsidega timmiti vanal ajal klaretti ning milliste rohtudega tehti särtsakamaks mõdu? Miks tasus ajada viina ka tatrast või valgetest ubadest? Mismoodi pidi õlle maitseomadusi parandama see, kui vaate lasti mõnda aega põldu mööda ringi vedada?
Jook võis kesk- ja varauusajal olla nii janukustutaja ja tujutõstja kui ka arstirohi ja tõveallikas. Arvati näiteks, et koirohuõlu teeb head maksale ning soe piim reinveiniga on kasulik põrnale. Viinas nähti tõhusat vahendit inimeste ja ka loomade ravimisel, muu hulgas usuti, et mõõdukas koguses tarvitatuna tugevdab see närve ja tõstab söögiisu.
Raamat Viin, vein ja vesi. Joogikultuur Eestis kesk- ja varauusajal tutvustab kohalikke jooke ja joomakombeid ajavahemikust u 1200–1800. Vaadeldakse jookide valmistamist ja tarbimist, uute valmistamisviiside ja retseptide levikut, kombeid ja rituaale ning väärtushinnanguid. Ühtlasi tähistavad need kuus sajandit siinse ühiskonna teekonda kõva joomise hindamisest mõõdukuse ja parajuse poole ning kainuse ja karskuse väärtustamise juurde. Iga ajastu kujundab oma eripärase joogivaliku ning suhtumise jookidesse ja joomisse. Joogikultuuris saavad kokku mitu teemat: majandus, ideoloogia, terviseõpetus, keskkond, kunst, kultuurisuhtlus, teadus ja tehnoloogia. Paratamatult kätkeb joogikultuur vägijookide lugu, mis viib keeruliste ja tundlike teemadeni, sest inimese suhe alkoholiga on läbi ajaloo olnud komplitseeritud. Samas on joogikultuur ikka ja alati ka lugu jookidest endist, nende maitsest, värvist ja aroomist, samuti jookide-alase asjatundmise ja peene maitse kultiveerimisest.
Inna Põltsam-Jürjo on ajaloolane, filosoofiadoktor, Tallinna Ülikooli vanemteadur. Tema peamine uurimisvaldkond on kesk- ja varauusaja argikultuur ning linnaajalugu.
Loe lisaks ka artiklit Mitte ainult viinast.
Raamatuga „Viin, vein ja vesi” seonduvad märksõnad: joogid, alkohoolsed joogid, vein, viin (jook), joogivesi, joomine, alkoholitarbimine, joomakombed, argikultuur, keskaeg, varauusaeg, sotsiaalajalugu, Eesti
„Viin, vein ja vesi” on kõvakaaneline raamat, 240 lk; 17,1 × 24,5 cm; ↔ 1,9 cm; 702 g.
Raamat „Viin, vein ja vesi” on Laos nr 1, saame postitada või kontorisse tuua samal või esimesel TÖÖPÄEVAL.
Raamatu „Viin, vein ja vesi” ilmumisandmed: Argo, 2020
ISBN/EAN: 9789949688258 (978-9949-688-25-8)
Ostke raamat „Viin, vein ja vesi” hinnaga 29.95
Koržetsi kalaraamat
15.95
Vana aja retseptiraamat
24.74
Kulinaaria: õpik
17.97
Salat, mu arm
27.97
Koržetsi kalaraamat
24.74
Supra
24.90
Gastrofüüsika
26.90
Nadja Viinis
15.90
Hullult hõrgud hoidised
23.93
100 võikreemist lille
24.42
Laste kokakool
21.70
Toit, kirg
21.70
100 magustoitu
15.95
Veise- ja lambaliharoad
24.90
Eesti kokkade kokaraamat
19.90
Tervistavad joogid
12.90
Võileivad
1.40
Talvesmuutid
26.96
Jõulud
14.74
Tulge külla!
24.90
Taimetoidud
21.90
Väike kringliraamat
23.93
Armastusega Kihnust
23.93
Setost saarteni
21.70
Väike marjakoogiraamat
21.70
Õunatoidud
11.90
Tänavatoit
21.70
Hiina toidud
12.92
Kalakoka ABC
12.92
Maalehe salatiraamat
11.90
Sahver: hoidised
14.74
Minu India köök
19.99
Osta 5
19.95
Kohupiim ja kodujuust
12.50
Brokoli ja lillkapsas
12.90
Söögivahetund
24.90
Väega toidud
21.70
Salatit? Alati!
27.97
Kirss tordil
24.94
Mate
24.90
Võileivatordid
24.90
Kodune kondiitrikunst
23.32
Taimne toidulaud
22.99
Sööme kala
19.90
Väike salatiraamat
17.97
Torditeadus
16.96
Väike kringliraamat
16.96
© Kirjavara Raamatupood OÜ • Registrikood 16003911 • kirjavara(ätike)kirjavara(punkt)ee • +372 501 2125