Teemad:
Kokaraamatud •
Veganlus, vegetaarlus •
Toiduained, joogidSushi
„Sushi” on lakkadega pehmekaaneline raamat sarjast 100 rooga mini. Raamatu seisukord: uus.
„Sushi” – tutvustus
Kodune sushi-valmistamine on üha hoogu kogumas. See on tervislik ja maitsev toit nii argipäevaks kui peoõhtuks ning lisaks veel mõnus seltskondlik tegevus pere või sõpradega.
Raamat „Sushi” on väike abiline sushi-maailma avastajale ‒ siit leiate põhilised töövõtted ning levinumate sushi-liikide kirjeldused ja retseptid.
Raamatu „Sushi” sisukord
Ajaloost tänapäeva
Meelespea enne
sushi valmistamist
Riis
Muud toorained
Tööriistad ja töövõtted
Makirulli keeramine
Sushi-riis
Marineeritud ingver
Kurgimaki
Peedimaki
Makra-toorjuustumaki
Wakamemaki krevettidega
Suitsulõhe-futomaki spargliga
Uromaki kuumsuitsulõhega
Klassikaline California maki makraga
Kalamarjaga kaunistatud uromaki
Temaki külmsuitsulõhe ja köögiviljadega
Klassikalised nigirid tuunikala ja lõhega
Krevetinigiri
Nigiri jaapani omletiga
Nigiri suitsuangerjaga
Tomatinigiri
Põhjamaine räimenigiri
Võikala-kurginigiri
Gunkan-
sushi kalamarjaga
Tuunikalagunkan
Temari-
sushi lõhe ja noriga
Tuunikalatemari
Tšilline kurgirull krevetiga
Lõheroos kalamarjaga
Sashimi-vaagen
Raamatu „Sushi” sissejuhatus
Sushi on üks esteetilisemaid ja kaunimalt serveeritud toite, mis on tänaseks levinud Jaapanist üle maailma.
Sushi-kokaks õpitakse Jaapanis kaua ning meistri vilumuse saab alles aastatega. Kui Jaapanis on
sushi valmistamine ja serveerimine siiani traditsioone järgiv, siis tänu ülemaailmsele levikule on sellele omaks saanud ka erinevaatest toidukultuuridest pärit toiduaineid ja maitseid. Seega on
sushi nüüd igal maal oma nägu ning seda valmistades võib lasta fantaasial vabalt lennata ja panna kokku endale meelepäraseid maitseid.
Sushi pole pelgalt toores kala, mida paljud inimesed siiani pelgavad. Erinevaid
sushi’sid saab valmistada ka ainult taimsetest toorainetest ning sama hästi võib kasutada nii toorest liha kui ka lihatooteid. Igale oma.
Kuigi meie poelettidel on müügil üha rohkem erinevaid
sushi-valikuid ning leidub hulganisti nii spetsiaalseid
sushi-restorane kui ka teisi toidukohti, mille menüüs on
sushi, soovivad siiski paljud seda ise kodus valmistada. See väike raamat on abiliseks
sushi-valmistamise põhitõdede tundmaõppimisel, pakkudes näiteid, millised toiduained ja maitsed võiksid kokku sobida. Kui peale hakata, pole
sushi valmistamine üldse raske. Seega, katsetama!
„Sushi” ajaloost
Ajalooandmete põhjal on teada, et Kagu-Aasias kasutati kala säilitamiseks kääritusmeetodit, mille juures riis oli vaid abivahendiks. Algselt oli pikaajaliselt käärinud kala kihtide vahel olev riis söömiskõlbmatu. Peagi avastati, et kui kala lühema aja jooksul marineerida või kääritada, kõlbab süüa ka riis. 17. sajandi keskpaigas tuldi Jaapanis mõttele lisada keedetud riisile äädikat, mis andis riisile hapuka maitse ning seda riisi serveeriti siis koos marineeritud, grillitud või keedetud kalaga. Toorest kala hakati
sushi valmistamisel kasutama 19. sajandi alguses. Et kala ei roiskuks, tuli
sushit süüa kohe, mistõttu said tänavatel populaarseks erinevad
sushi-letid.
Jaapani eri paikades levis erinevat liiki
sushi. Näiteks said Tokyos väga tuntuks just nigiri-
sushi’d. Kuna aga kleepuva riisiga kala söömine oli üksjagu tülikas ja määris käsi, siis hakati munkade eeskujul
sushi-riisi norilehtedesse keerama.
Tänapäeval on erinevaid
sushi-liike palju – lihtsast ühe komponendiga makirullist kuni keerukate temakirullide ning karbi-
sushi’de ja tortideni välja. Uute maitsekoosluste väljamõtlemine sai erilise hoo sisse, kui
sushi levis Jaapanist väljapoole. Eriti populaarseks muutus
sushi USA-s, seda just tänu jaapanlastest im migrantidele. Ka Eestis ei üllata esialgu võõristust tekitanud hapuka riisi, pikantse nori ja toore kala kooslus enam kedagi. Iga päev tekib juurde inimesi, kes armuvad sellesse lihtsate maitsetega toitu.
Retsept raamatust „Sushi”
Kurgimaki4–6 tk
Väga lihtsalt valmistatav ainult kurgiga täidetud
sushi-rull. Samas on see üks kõige populaarsemaid kogu maailmas söödavaid
sushi-rulle üldse. Kurgi mahe maitse koos veidikese
wasabi’ga annab mõnusa maitsekoosluse.
1 norileht
marineeritud
sushi-riisi
wasabi’t
pikk kurk
seesamiseemneid
Lõika kurgist pikuti 0,5 cm paksune viil ja sellest omakorda sama jämedad ribad. Lõika norilehed keskelt pooleks.
Aseta poolitatud norileht põigiti rullimismatile ja kanna sellele külmas vees niisutatud kätega ühtlane kiht riisi, jättes lehe ülemise ääre 1 cm laiuselt katmata. Jälgi, et riis oleks otstest ühtlaselt ega tekiks tühje kohti. Vahepeal on vaja taas käsi niisutada, et äädikaga segatud ja kleepuvaks muutunud riis ei jääks nende külge kinni. Samas raputa üleliigne vesi alati puhtale rätile, et riis ei muutuks norilehel vesiseks. Jaota riis laiali võimalikult kiiresti ja jälgi, et riisikiht ei oleks paksem kui 6–7 mm.
Võta näpuotsaga 0,5-sentimeetrine kuulike
wasabi’t ja tõmba sellega riisile 2 cm kaugusele alumisest servast õrn triip maitsestamiseks. Raputa pinnale veidi seesamiseemneid ja aseta sellele kurgiriba.
Alusta rulli kokku keeramist nii, et kõigepealt surud norilehe ümber täidise ja siis surud seda edasi. Norilehe 1 cm laiune vaba triip aitab rulli sulgeda. Et leht paremini kleepuks, võid seda pisut sõrmega niisutada. Patsuta riis otstest kenasti rulli sisse ja kui on jäänud mõni tühimik, täida need.
Serveerides lõika rullid tükkideks: kõigepealt pooleks ja siis veel pooleks või kolmeks.
Raamatuga „Sushi” seonduvad märksõnad: sushi, rahvustoidud, toiduvalmistamine, Jaapan, kokaraamatud
Raamatu „Sushi” tehnilised andmed
„Sushi” on lakkadega pehmekaaneline raamat, 64 lk; 13,5 × 20,5 cm; ↔ 0,5 cm; 142 g.
Raamat „Sushi” on Laos nr 1, saame postitada või kontorisse tuua samal või esimesel TÖÖPÄEVAL.
Raamatu „Sushi” ilmumisandmed: Ajakirjade Kirjastus, 2015
ISBN/EAN: 9789949391363 (978-9949-39-136-3)
Ostke raamat „Sushi” hinnaga 24.94
×![Sushi]()
Veel üllitisi „Sushi” autori(te)lt:
Raamatuga „Sushi” samast sarja(de)st: