Ostukorv
Kirjavara raamatupood




Otsing 


NB! Soovi korral iga ostuga kaasa kingitus! Vt Kingitused, tasuta kraam.




Teemad: KokaraamatudToiduained, joogid

Porgand


„Porgand” on pehmekaaneline raamat sarjast Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja toiduraamatute sari. Raamatu seisukord: sisult uus, kaante pinnal ja servades esineb värvikulumisjälgi.


„Porgand” – tutvustus


Toitumisteadlaste soovitusel peaks meie igapäevane menüü sisaldama kindlasti vähemalt viis portsjonit erinevaid puu- ja köögivilju. Üks portsjon on umbes 100 grammi ehk peotäis puu- ja köögivilju ning marju või klaasitäis mahla. Ükskõik, kas sööd neid hommikulauas, lõunaprae lisandina, päeva jooksul ampsatud vahepalana või puuviljamaiusena. Tähtis on, et Sa neid ei unustaks!

Miks puu- ja köögiviljad? Aga selleks, et püsida terve ja ennetada haigusi, olla tegus ja õnnelik! Neis on palju vitamiine, mineraalaineid, kiudaineid, vett ja fütotoitaineid, mida organism vajab. Organism omastab neid puu- ja köögiviljadest hästi, olgu need siis värsked, hautatud-küpsetatud või kuivatatud. Oluline on jälgida sedagi, et menüüsse kuuluvad puu- ja köögiviljad varieeruksid, sest eri värvi viljad sisaldavad erinevaid toitaineid.

Sealjuures peaks silmas pidama, et Eesti toitumissoovituste kohaselt ei loeta kartulit toidupüramiidis puu- ja köögiviljade hulka kuuluvaks, vaid ta asub esimesel korrusel koos teiste tärkliserikaste toitudega, nagu leib ja muud teraviljatooted.

Selles raamatukeses teeme juttu porgandist.


Porgand ehk aedporgand on sarikaliste sugukonda porgandi perekonda kuuluv rohttaim.

Porgand on meil üks armastatumaid köögivilju. Porgandijuur on toitaineterikas, kuna kaheaastase taimena kogub porgand juure sisse õite ja seemnete kasvatamiseks tarvilikke toitaineid. Idanemisperioodil ja kasvu alguses vajab porgand niisket mulda. Ühtlaselt ja jõuliselt tärkavad tõusmed vaid pidevalt parasniiskes mullas. Ka noored tõusmed edenevad hästi ainult küllaldase mullaniiskuse korral. Hiljem, pärislehtede faasis, on porganditaimed põuale suhteliselt vastupidavad. On tähele pandud, et ilusama kujuga porgandid kasvavad meil just kuivematel aastatel. Liigniiskes mullas arenevad sageli moondunud kuju ja heledama värvusega karotenoidivaesed juurviljad.

Porgandi vitamiinide ja mineraalainete sisaldus
Porgand sisaldab süsivesikuid (kuni 8%) ning temas on väga mitmesuguseid inimorganismile vajalikke mineraalaineid, millest esikohal kaaliumiühendid. Porgandi toiteväärtus tuleneb eelkõige tema suurest karotenoidide sisaldusest, mida väljendatakse beeta-karoteeni ekvivalendina (BCE) – 100 grammi porgandit sisaldab karotenoide kokku 7600 BCE, mis ümber arvutatuna A-vitamiiniks on 1300 µg-ekv (A-vitamiini päevane minimaalne soovitatav kogus on 800–1000 µg-ekv). Organism on võimeline taimsetes toiduainetes leiduvad karotenoidid muutma organismis A-vitamiiniks.

Porgandi ajalugu
Metsik porgand pärineb tõenäoliselt Iraanist ja Afganistanist. Esialgu ei kasvatatud porgandeid juurika, vaid seemnete ja lõhnavate lehtede saamiseks. Esimesed porgandiseemnete arheoloogilised leiud pärinevad I–II aastatuhandest eKr.

Rooma keiser Tiberius olevat olnud suur gurmaan ja porgandisõber ja lasknud neid tuua lausa Saksamaalt. 3. sajandist pärinevas Apicuse kokaraamatus on toodud mitmeid retsepte, mille üheks komponendiks on porgand. Roomlaste juures oli porgand laual peamiselt piduroana. 16. sajandil peeti teda veel delikatesstoiduks, kuid 17. sajandil hakkas see köögivili levima ka Euroopas. Keskajal hakati porgandit võimsaks ravimtaimeks pidama. Sellest ajast on pärit ka komme toorest porgandit mee sees hoida – keskajal usuti, et see säilitusviis aitavat alles hoida kõik porgandi vitamiinid. Meeporgand on muidugi ka imeliselt maitsev. Prantsusmaal ja Saksamaal serveeriti meeporgandeid maitsva jõuluroana, usuti, et inimene on siis terve kogu järgneva aasta.

Aegade jooksul on aretatud palju porgandisorte, küll pikki ja peenikesi, lühikesi ja jämedaid. Porgand ei pruugi olla ainult oranž, vaid ka valge, kollane või purpurpunane. Viimasena on aretatud ka must porgand. Näiteks Põhja-Indias kasvatatavad porgandid on roosakaspunase juurikaga. 19. sajandi lõpus jõudis porgand ka paljudesse Eesti taluaedadesse.



Raamatu „Porgand” sisukord

Raamatu „Porgand” sisukord on veel sisestamata või see puudub sootuks.


Raamatuga „Porgand” seonduvad märksõnad: porgand, köögiviljatoidud, toiduvalmistamine, toiduretseptid



Raamatu „Porgand” tehnilised andmed


„Porgand” on pehmekaaneline raamat, 44 lk; 21,0 × 23,0 cm; ↔ 0,5 cm; 190 g.


Raamat „Porgand” on Laos nr 1, saame postitada või kontorisse tuua samal või esimesel TÖÖPÄEVAL.


Raamatu „Porgand” ilmumisandmed: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, 2013

Ostke raamat „Porgand” hinnaga 9.79



Raamatuga „Porgand” samast sarja(de)st:





Soovitame lisaks väljaandele „Porgand” vaadata ka neid trükiseid:


Supra
Supra

24.90


Minu pidu
Minu pidu

12.90


Jõulud
Jõulud

14.74


Osta 5
Osta 5

19.95






© Kirjavara OÜ • Registrikood 12272560 • kirjavara(ätike)kirjavara(punkt)ee • +372 501 5525