„Porgand” on pehmekaaneline raamat sarjast Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja toiduraamatute sari. Raamatu seisukord: sisult uus, kaante pinnal ja servades esineb värvikulumisjälgi.
Toitumisteadlaste soovitusel peaks meie igapäevane menüü sisaldama kindlasti vähemalt viis portsjonit erinevaid puu- ja köögivilju. Üks portsjon on umbes 100 grammi ehk peotäis puu- ja köögivilju ning marju või klaasitäis mahla. Ükskõik, kas sööd neid hommikulauas, lõunaprae lisandina, päeva jooksul ampsatud vahepalana või puuviljamaiusena. Tähtis on, et Sa neid ei unustaks!
Miks puu- ja köögiviljad? Aga selleks, et püsida terve ja ennetada haigusi, olla tegus ja õnnelik! Neis on palju vitamiine, mineraalaineid, kiudaineid, vett ja fütotoitaineid, mida organism vajab. Organism omastab neid puu- ja köögiviljadest hästi, olgu need siis värsked, hautatud-küpsetatud või kuivatatud. Oluline on jälgida sedagi, et menüüsse kuuluvad puu- ja köögiviljad varieeruksid, sest eri värvi viljad sisaldavad erinevaid toitaineid.
Sealjuures peaks silmas pidama, et Eesti toitumissoovituste kohaselt ei loeta kartulit toidupüramiidis puu- ja köögiviljade hulka kuuluvaks, vaid ta asub esimesel korrusel koos teiste tärkliserikaste toitudega, nagu leib ja muud teraviljatooted.
Selles raamatukeses teeme juttu porgandist.
Porgand ehk aedporgand on sarikaliste sugukonda porgandi perekonda kuuluv rohttaim.
Porgand on meil üks armastatumaid köögivilju. Porgandijuur on toitaineterikas, kuna kaheaastase taimena kogub porgand juure sisse õite ja seemnete kasvatamiseks tarvilikke toitaineid. Idanemisperioodil ja kasvu alguses vajab porgand niisket mulda. Ühtlaselt ja jõuliselt tärkavad tõusmed vaid pidevalt parasniiskes mullas. Ka noored tõusmed edenevad hästi ainult küllaldase mullaniiskuse korral. Hiljem, pärislehtede faasis, on porganditaimed põuale suhteliselt vastupidavad. On tähele pandud, et ilusama kujuga porgandid kasvavad meil just kuivematel aastatel. Liigniiskes mullas arenevad sageli moondunud kuju ja heledama värvusega karotenoidivaesed juurviljad.
Porgandi vitamiinide ja mineraalainete sisaldus
Porgand sisaldab süsivesikuid (kuni 8%) ning temas on väga mitmesuguseid inimorganismile vajalikke mineraalaineid, millest esikohal kaaliumiühendid. Porgandi toiteväärtus tuleneb eelkõige tema suurest karotenoidide sisaldusest, mida väljendatakse beeta-karoteeni ekvivalendina (BCE) – 100 grammi porgandit sisaldab karotenoide kokku 7600 BCE, mis ümber arvutatuna A-vitamiiniks on 1300 µg-ekv (A-vitamiini päevane minimaalne soovitatav kogus on 800–1000 µg-ekv). Organism on võimeline taimsetes toiduainetes leiduvad karotenoidid muutma organismis A-vitamiiniks.
Porgandi ajalugu
Metsik porgand pärineb tõenäoliselt Iraanist ja Afganistanist. Esialgu ei kasvatatud porgandeid juurika, vaid seemnete ja lõhnavate lehtede saamiseks. Esimesed porgandiseemnete arheoloogilised leiud pärinevad I–II aastatuhandest eKr.
Rooma keiser Tiberius olevat olnud suur gurmaan ja porgandisõber ja lasknud neid tuua lausa Saksamaalt. 3. sajandist pärinevas Apicuse kokaraamatus on toodud mitmeid retsepte, mille üheks komponendiks on porgand. Roomlaste juures oli porgand laual peamiselt piduroana. 16. sajandil peeti teda veel delikatesstoiduks, kuid 17. sajandil hakkas see köögivili levima ka Euroopas. Keskajal hakati porgandit võimsaks ravimtaimeks pidama. Sellest ajast on pärit ka komme toorest porgandit mee sees hoida – keskajal usuti, et see säilitusviis aitavat alles hoida kõik porgandi vitamiinid. Meeporgand on muidugi ka imeliselt maitsev. Prantsusmaal ja Saksamaal serveeriti meeporgandeid maitsva jõuluroana, usuti, et inimene on siis terve kogu järgneva aasta.
Aegade jooksul on aretatud palju porgandisorte, küll pikki ja peenikesi, lühikesi ja jämedaid. Porgand ei pruugi olla ainult oranž, vaid ka valge, kollane või purpurpunane. Viimasena on aretatud ka must porgand. Näiteks Põhja-Indias kasvatatavad porgandid on roosakaspunase juurikaga. 19. sajandi lõpus jõudis porgand ka paljudesse Eesti taluaedadesse.
Raamatu „Porgand” sisukord on veel sisestamata või see puudub sootuks.
Raamatuga „Porgand” seonduvad märksõnad: porgand, köögiviljatoidud, toiduvalmistamine, toiduretseptid
„Porgand” on pehmekaaneline raamat, 44 lk; 21,0 × 23,0 cm; ↔ 0,5 cm; 190 g.
Raamat „Porgand” on Laos nr 1, saame postitada või kontorisse tuua samal või esimesel TÖÖPÄEVAL.
Raamatu „Porgand” ilmumisandmed: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, 2013
Ostke raamat „Porgand” hinnaga 9.79
Paleo toitumine
27.97
Vana aja retseptiraamat
24.74
Kulinaaria: õpik
17.97
Salat, mu arm
27.97
Supra
24.90
Nadja Viinis
15.90
Hullult hõrgud hoidised
23.93
Paastuköök
19.79
Pioppi dieet
24.94
100 võikreemist lille
24.42
Hoidistaja salaraamat
17.97
Toit, kirg
21.70
Toiduga vähi vastu
34.94
100 magustoitu
15.95
Minu pidu
12.90
Veise- ja lambaliharoad
24.90
Eesti kokkade kokaraamat
19.90
Võileivad
1.40
Talvesmuutid
26.96
Söö end terveks
7.90
Jõulud
14.74
Lean in 15
19.91
Tulge külla!
24.90
Taimetoidud
21.90
Väike kringliraamat
23.93
Armastusega Kihnust
23.93
Setost saarteni
21.70
Väike marjakoogiraamat
21.70
Õunatoidud
11.90
Tänavatoit
21.70
Hiina toidud
12.92
Kalakoka ABC
12.92
Sahver: hoidised
14.74
Minu India köök
19.99
Osta 5
19.95
Kohupiim ja kodujuust
12.50
Brokoli ja lillkapsas
12.90
Söögivahetund
24.90
Räim ja heeringas
21.70
Ideaalvormi teejuht
17.97
Kaval kokk
16.96
Väega toidud
21.70
Salatit? Alati!
27.97
Kirss tordil
24.94
© Kirjavara OÜ • Registrikood 12272560 • kirjavara(ätike)kirjavara(punkt)ee • +372 501 5525