„Kööginurk, märts 2008” on ajakiri sarjast Kööginurk. Ajakirja seisukord: vähekasutatud, lk 2 on vildikaga pisut kirjutatud, sisukorra juurde, lugemist ei sega.
Hind: 6.96
Toimetaja: Violeta Barysienė.
Leedu keelest tõlkinud Tiiu Sandrak.
Keeletoimetaja: Pirgit Rebane.
Sarja nimetus: Kööginurk.
HURRAA, HAKKAME MUNE VÄRVIMA!
Näe, ja jällegi on üks aasta mööda saanud... Ehkki talv ei kiirusta sel aastal kuidagi taanduma, on Õues siiski juba kevadehõngu tunda. Veel päev või paar, ja kuldsetes urvaudemetes sarapuud puhkevad õitsele, pehmed karvased pajukiisud löövad hõbeõhetuses värelema ning peatselt kostab kõrvu ka looduse taassündi ülistava esimese kevadise lõokese trillerdus. Ja kohe vulisevad kevadpäikeses virguvad lumekatte alt vabanenud ojad... Kevad pole enam mägede taga, peagi on lihavõtted käes. Aastad kuluvad, meie elu ja kombed muutuvad. Olid ajad, mil meie vaar-vaarvanemad tähistasid lume sulamise järel looduse tärkamise ja kevade saabumise püha paganliku kombe kohaselt, tüki maad hiljem vahetas selle välja ristiusu Kristuse ülestõusmispüha. Praegusel ajal on paljudele meist lihavõttepühad, nii nagu ka jõulupühad, muutunud lihtsalt mööda kirevat ilma laialipuistatud perele heaks võimaluseks koguneda ühise laua taha. Vähehaaval on muutunud ka kostitamise traditsioonid. Meie esivanemad ei kujutanud ette lihavõttelauda ilma keedetud seapea ja koduse värske kohupiimajuustuta. Nüüdsel ajal valime tunduvalt moodsamad piduroad: kes grillib lõhet, kes küpsetab küülikuprae, aga mõni otsustab lasta hea maitsta hõrgult lõhnaval kanaprael...
Tunnistagem, et ainult üks asi pole oluliselt muutunud – kõiki pidulaudu ehivad värvilised munad: punased või helesinised, rohelised või erkkollased. Ühtedel on taipu värvitud mune vahaga läikima hõõruda, teised värvivad lihtsalt sibulakoortega, kuid nii või teisiti on värvitud munad peamine pidulaua ehe. Ent praegusaegsete poest ostetud munadega on üks häda: munakoored on rabedad ja õrnad, seepärast pragunevad sageli niipea, kui oled munad potti tõstnud. Et seda ei juhtuks, soovitame mõned nipid.
VALI ÕIGED MUNAD!
• Ära osta väga värskeid mune – sellised mitte üksnes ei pragune kergesti, vaid neid on pärast ka raske koorida. Kõige targem on osta munad valmis vähemalt 3–4 päeva enne värvimist.
• Ole ostmisel tubli ja virk ning kontrolli munad üle: enamik mikropragusid on kohe näha, selleks peab muna vaid vastu valgust vaatama.
VEELGI TÄHTSAM ON ÕIGESTI KEETA.
• Kõige sagedamini pragunevad munad järsu temperatuurimuutuse korral. Et nii ei juhtuks, ära pista mune mingil juhul otse külmkapist keevasse vette. Võta munad enne keemapanemist kapist välja soojenema. Kõige parem on neid enne keetmist 3–4 tundi toatemperatuuril hoida.
• Pese munad enne keetmist hoolikalt üle, et mitte mõnda lindudelt levivat nakkushaigust saada.
• Kui keedad korraga vähe mune, tõsta need väiksemasse kastrulisse. Kui keedunõus on liiga palju vaba ruumi, võivad munad üksteise vastu loksudes praguneda.
• Tõsta munad ettevaatlikult ja kindlasti ainult ühes kihis keedunõusse. Kui Sul on tarvis rohkem mune keeta, siis keeda lihtsalt mitu korda.
• Pane munad keedunõusse külma vette, lisa 2–3 spl soolaja hakka tasapisi kuumutama.
• Keeda keskmisel tulel, jälgi, et vesi ei mullitaks.
LOODUSLIKUD MUNAVÄRVID
Praegusel ajal pole vaja enam pead murda selle üle, millega lihavõttemune värvida. Poodides ja turgudel on hulgaliselt nii kodu- kui välismaiseid erksavärvilisi munavärve. Ning ikkagi, kui oled otsustanud kasutada looduslikke värve, ära arva, et meie vanaemad ja vaaremad piirdusid üksnes kollakate või helepruunide toonidega, mida sai sibulakoortest. Ei, kindlasti mitte, kodustes oludes saad lihavõttemune värvida looduslike vahenditega ka muud värvi, mille erksus ei jää kunstlikele värvidele alla.
• Kui kallata munade keeduvette peedimahla, tulevad peedikarva munad.
• Aga kui kallata külmutatud spinatilt ülessulanud mahla, võid rõõmustada rohekate munade üle.
• Kui tahad lähikondlasi üllatada erkkollaste munadega, pane 21 munade keeduvette 3 spl jahvatatud kurkumi ja keeda 15–20 minutit.
No näed, meil on juba põhiline lihavõttelaua ehe olemas! Nüüd jääb veel valida, mida lauale söögiks panna, ja siis juba läbematult oodata tärkava looduse pillerkaart. Nii et – päikeselisi lihavõttepühi Sulle, värvilisi mune, rikkalikku pidulauda, head aastat, kallid sõbrad!
Ajakirjaga „Kööginurk, märts 2008” seonduvad märksõnad: toiduvalmistamine, toiduretseptid, nõuanded, ajakirjad
„Kööginurk, märts 2008” on ajakiri, 42 lk; 16,9 × 24,0 cm; ↔ 0,2 cm; 88 g.
Ajakiri „Kööginurk, märts 2008” on Laos nr 1, saame postitada või kontorisse tuua samal või esimesel TÖÖPÄEVAL.
Ajakirja „Kööginurk, märts 2008” ilmumisandmed: Septyni Menai, 2008
Ostke ajakiri „Kööginurk, märts 2008” hinnaga 6.96
Teeme Koos 06/2018
4.90
Helmed ja ehted
14.74
Paleo toitumine
27.97
Vana aja retseptiraamat
24.74
Kulinaaria: õpik
17.97
Salat, mu arm
27.97
Supra
24.90
Nadja Viinis
15.90
Hullult hõrgud hoidised
23.93
Paastuköök
19.79
Pioppi dieet
24.94
100 võikreemist lille
24.42
Hoidistaja salaraamat
17.97
Toit, kirg
21.70
Toiduga vähi vastu
34.94
100 magustoitu
15.95
Minu pidu
12.90
Veise- ja lambaliharoad
24.90
Eesti kokkade kokaraamat
19.90
Võileivad
1.40
Talvesmuutid
26.96
Söö end terveks
7.90
Jõulud
14.74
Lean in 15
19.91
Tulge külla!
24.90
Taimetoidud
21.90
Väike kringliraamat
23.93
Armastusega Kihnust
23.93
Setost saarteni
21.70
Väike marjakoogiraamat
21.70
Õunatoidud
11.90
Tänavatoit
21.70
Hiina toidud
12.92
Kalakoka ABC
12.92
Sahver: hoidised
14.74
Minu India köök
19.99
Osta 5
19.95
Kohupiim ja kodujuust
12.50
Brokoli ja lillkapsas
12.90
Söögivahetund
24.90
Räim ja heeringas
21.70
Ideaalvormi teejuht
17.97
Kaval kokk
16.96
Väega toidud
21.70
Salatit? Alati!
27.97
Kirss tordil
24.94
Koogiga pai
24.90
Võileivatordid
24.90
© Kirjavara OÜ • Registrikood 12272560 • kirjavara(ätike)kirjavara(punkt)ee • +372 501 5525